ABAKÜS ÖĞRENME


MATH MENTAL ARİTMETİK ZEKA EĞİTİMİ

ABAKÜS
Abaküs matematik ve aritmetik öğretmek icin kullanılan bir alettir.
Abaküs’ ün yararları

Abaküsün en önemli özelliklerinden bir tanesi çocuklara basit matematiği,özellikle de çarpma islemini öğretebilmesidir. Bir çok öğrencinin ezberlemekte güçlük çektiği çarpım tablosunun   öğrenilmesinde abaküs etkin bir rol oynar. Bunun yanısıra    her türlü   kurama    kolaylıkla uyum sağlayabilen abaküs taban islemlerini öğretmek icin de mükemmel bir araçtır.
Doğası gereği çocukların  yüksek seviyede enerji ve beyin güçleri vardır. Ancak ne yazıkki birçok aile bu küçük beyinlerin içerisindeki   enerjiyi en doğru ve en etkili bir biçimde nasıl değerlendireceklerini bilemedikleri için  bu kritik dönemi yararlı hale getirememektedirler.







 
Beynin Fonksiyonları

 
Beynimiz sağ ve sol yarım küre olmak üzere iki kısımdan oluşur. Çocuklarımızın yüzde 95’i sadece  beyninin sol tarafını kullanmaktadırlar. Temel anlamda zekanın bulunduğu sağ tarafı ne yazık ki kullanamamaktadırlar.


 






Sol beyin.. bilgiyi analiz etme, dil ve ses fonksiyonları
Sağ beyin... Bilgiyi toplama , yaratıcılık ve düşünme.
Sağ ve sol beynin kendine has  özel fonksiyonları vardır. Beynin etkili biçimde çalışabilmesini sağlamak için  her iki yarısını da aynı anda aktive etmemiz gerekmektedir. Ancak bu şekilde  öğrencilerimiz  gercek potansiyellerinin farkına varacaklar. Fakat, beynin her iki yarısını  da aynı anda nasıl active  ediceğiz?

Magic Math Abaküs öğrenimibunu başarmamızı sağlayacak. Abaküs latince bir kelime olup yunanca  “masa” anlamına gelen abakondan gelmektedir. Abacus Cinliler tarafindan milattan once 2000 yılı nda icad edilmiş bir aletdir. Abaküs özellikle okul öncesi çocuklara   matematiksel becerileri kazandırmakta en etkili ve geçerli araçtır.
 

     Abaküsü kullanan çocuklar hesap makinası gibi hiçbir teknolojik hesaplama aygıtına ihtiyaç duymadan   zihinden  10 basamağa kadar çarpma işlemi yapabilmektedirler.

Abaküs kullanımını   geliştirmek için çeşitli prosedürler ve öğretme teknikleri vardır. Çocuklar aritmetik hesaplamalar için boncukları iki elleriyle yerlerinden oynattıklarında, ellerle beyin hücreleri arasında hızlı bir kominikasyon kurulur ve beynin  hızlıca gelişmesini   ve tüm beyin hareketlerinin dengede kalmasını sağlar

Abaküs  kullanımı aynı zamanda
-Sayıları kavramayı sağlar
-Sayıları somut bir yaklaşımla sezgisel olarak  anlama metodu geliştirir
-Hesap işleminin doğruluğuna dair güven tesis eder aynı anda gözlemleme yapılabildiği için ondalık sistemin kolayca anlaşılabilirliğini sağlar
-Toplama ve çıkarmayı cok hızlı biçimde abaküs üzerinde gerçeklestirebilir
-Konsantre olma, sabırlı olma ve devamlı olma gibi özelliklerin gelişimine yardımcı olur
- Matematik eğitiminde özgüven kazandırır..
-soldan sağa hesaplama metodunu kullanarak zihinden hızlı ve pratik hesap yapma ve olasılık üzerinde durma gücünü geliştirir.

Abacus eğitimi birçok yeteneğin geliştirilmesini sağlar. Bilimsel araştırmalar etkili abacus eğitiminin aşağıda belirtilen beş yeteneği geliştirdiğini göstermiştir

-Kesirlerden çok ondalık sistem üzerine yoğunlaşarak dijital yöntemlere uyum sağlar
-Zihinden matematik yöntemini geliştirir.
-Sağ beynin gelişmesini sağlar
-Zihnin gelişmesine yardım eder.
-Çok basamaklı sayıları kolayca ifade edebilmeyi sağlar.





Beyin Loplarının Öğrenmedeki Yeri 
Beynin her iki lobu birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir. Her iki lop arasında yoğun sinir lifinden oluşan “Korpus kallosum” ağ demeti bulunur. Bu ağ, beynin sağ ve sol lobu arasında sürekli bilgi alışverişinin yapılmasını sağlayan bir köprüdür. . Beyinde 10 milyarın üzerinde beyin hücresi vardır. Kurulan hafıza ilişkileri ve zihinsel faaliyetlerin her biri bu hücreler arasında yeni bağlar kurarak bir ağ tabakası oluşturmaktadır. Kurulan bağların sayısı ne kadar fazla ise, zihinsel potansiyelin gücü de o derece yüksektir. 

Sağ beyin yaratıcılığı, duygusallığı, seslere ve renklere, hayal gücüne, sezgilere ve soyut algılamalara daha yatkın çalışırken; sol beyin mantıklı, sistematik ve analitik düşünmeye, yazı ve sayılara, ölçme, değerlendirme ve eleştirmeye daha yatkın olarak çalışmaktadır. Beyinlerinin bir yarısını diğerine göre daha iyi kullanan kişiler, diğer boyutta çalışan yarıkürenin yeteneklerine ihtiyaç duyduklarında zorlanırlar ve başarısız olurlar. 

Birçok test sonucunda, beynin sol lobunun, konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda çok üstün olduğu, mantıklı ve doğrusal çalıştığı tespit edildi. 



Araştırma sonuçları beynin sağ lobunda, ritim, hayal kurma, renkler, boyut, hacim, müzik gibi fonksiyonların yapıldığını ortaya koymaktadır. Beynin sol tarafı bilgiyi mantıklı ve doğrusal olarak işlemekte, sağ lop ise artistik tarafı oluşturmakta, detaydan çok resmin bütünüyle ilgilenmekte ve bilgiyi şekil ve hayal gücüyle işlemektedir. Bu yüzden bilgiyi sıra ile işleyen sol lobun aksine, sağ lobun öğrenmede çok daha hızlı ve etkili olduğu anlaşıldı 

Hızlı ve etkili öğrenmenin yolu beynin her iki lobunu birlikte ve dengeli kullanmaktan geçiyor. İki lobun birlikte kullanıldığı, birbirleriyle uyumun sağlandığı ve işbirliği içinde çalışıldığı durumlarda kişisel yetenek ve etkinlikte olağanüstü artış gözlenmektedir. Eğitimde beynin iki lobunun kullanımı beyin kapasitesini kat kat artırabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar